tisdag 2 juni 2009

Centerpartiet vill stärka djurskyddet i Europa!

Sverige har ett unikt djurskydd som bygger på en sträng djurskyddslagstiftning och omfattande frivilliga insatser från den svenska jordbruksnäringen. De värden som ligger till grund för detta arbete vill Centerpartiet ska omfatta samtliga EU:s medlemsländer. Vi förespråkar en generell höjning av djurskyddet inom hela EU, bättre kontroller och ökad information som ökar reglernas acceptans.

Centerpartiet vill förbättra skyddet för EU:s grisar. Grisar ska ha generös tillgång på halm och strö, dräktiga suggor ska få gå lös i grupp och ekologiska grisar ska få böka i marken.

Centerpartiet tycker att det är viktigt att vi har EU-gemensamma minimiregler för slakt. Djur ska heller inte transporteras längre än åtta timmar till slakten.

Det är oacceptabelt att använda kulturella skäl som täckmantel för att rättfärdiga djurplågeri och vi vill därför att EU avskaffar sitt undantag som idag finns för till exempel tjurfäktning.

Vi vill värna den ekologiska djurhållningen och eftersom EU-ekologiskt även omfattar djurskyddskriterier så kan konsumenten vara säker på att den danska ekologiska fläskfilén kommer från en gris som fått gå ut året om och haft fri tillgång till hö eller annat grovfoder.

Den offentliga sektorn måste bli bättre på att ställa krav på den mat man beställer beträffande beläggning per kvadratmeter, foder och utevistelse med mera. Det är inte enkelt, men det är möjligt. Ursprungsmärkning är ett annat användbart redskap.

Att lägga sin röst på Centerpartiet den 7 juni är att lägga sin röst på viljan. På ett grönt, företagsamt, öppet och tryggt Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar