tisdag 10 februari 2009

Centerpartiet lägger grunden för en hållbar energiomställning!

Debattartikel publicerad i bärgslagsbladet 11feb och på magazin24

Som första land i världen presenterar Sverige en konkret strategi för att bryta beroendet av fossil energi. Det ökar konkurrenskraften, stärker försörjningstryggheten och möter klimathotet.Den svenska elförsörjningen bygger i dag i princip bara på kärnkraft och vattenkraft. Nu ska vi ha ett till ben, det nya förnyelsebara som vind och bioenergi, för att minska sårbarheten och beroendet.

Centerpartiet har återigen varit med och skrivit ett nytt blad i svensk politisk historia. Det förnybara får med denna uppgörelse ny kraft att expandera och bli en central del i en hållbar energiförsörjning. Vår övertygelse om att de förnybara energikällorna hör framtiden till har slagits fast i svensk energipolitik.

Med utgångspunkt i långsiktiga spelregler, trygghet och höga ambitioner för klimatet har Centerpartiet nu kommit till en överenskommelse med övriga Allianspartier. Den innebär att dessa värden säkerställs och att Sverige med stolthet och stärkt förtroende kan gå in i rollen som EU:s ordförandeland och de pågående förhandlingarna om en internationell klimatöverenskommelse.

Uppgörelsen ger också efterlängtade svar till näringsliv och investerare som så länge frågat efter tydliga besked och en färdriktning i energipolitiken. Nu ger vi besked och riktlinjer som minskar sårbarheten och ökar försörjningstryggheten. Nu klargörs att den förnybara energin får spela en större roll i svensk energipolitik och att kärnkraften i framtiden ska fungera på marknadens villkor.

Allt detta är viktigt för att investeringar ska komma till stånd och Sverige fortsatt ska ligga i framkant i klimatarbetet och omställningen till en miljödriven ekonomi. För Centerpartiet har det under många år varit en självklar prioritering att få till stånd ett stadigt tredje ben bestående av förnybara produktionstekniker i elförsörjningen. Med den överenskommelse som nu finns har vi lagt en stadig och framtidsinriktad grund för en hållbar grön energiomställning.

Fredrik Andersson (c)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar