lördag 7 mars 2009

Kraftfulla åtgärder för att minska övergödning och föroreningar!

I år blir ingen vanlig vår. När isarna lossar, möts Östersjön och Västerhavet av en rad insatser och åtgärder som kommer att göra stor skillnad för våra hav.

I den havspolitiska proposition som Regeringen strax presenterar för riksdagen får våra hav äntligen den integrerade och sektorsövergripande politik som så väl behövs. Det innebär att åtgärder och satsningar genomförs där de har störst verkan.

Regeringen har sedan tidigare visat att man tar havsmiljöproblemen på största allvar genom att satsa en miljard kronor 2006- 2010 på att rena vår havsmiljö. Det är en aldrig tidigare skådad satsning med ett breddat anslag då både Östersjön och Västerhavet inkluderas. Arbetet för en förbättrad havsmiljö pågår redan genom insatser så som fosfatförbud i tvättmedel, inrättande av ett havsmiljöinstitut och etablering av nya våtmarker. Nu tas nästa steg med konkreta insatser för att förbättra, bevara och skydda Östersjön och Västerhavet. Sveriges nya havsmiljöpolitik gör skillnad för havet och för alla oss som vill bada i friska hav.

Eftersom många av havens problem beror på verksamheter som bedrivs på land, ligger fokus på insatser för att minska dessa utsläppskällor. Centerpartiet har sedan tidigare drivit en rad förslag för att minska övergödningen. Nu förverkligas vårt förslag om att fosfatförbudet i tvättmedel utökas till att även gälla diskmedel. Likaså kommer vårt förslag om ett avgiftssystem för kväve och fosfor att testas i pilotområden. Satsningar på fler våtmarker, musselodlingar och utveckling av nya produktionsmetoder inom jordbruket är några av de andra åtgärder som havspropositionen kommer att presentera.

Våra hav, Östersjön och Västerhavet, är en fantastisk tillgång med stora värden för oss människor i form av fiske, rekreation och turism. Årtionden av nyttjande, och många gånger överutnyttjande, av dessa värden har dock inneburit att havens ekosystem idag är hårt pressade. För att miljösituationen ska förbättras krävs långtgående insatser och ett stort engagemang.

Det är ett tydligt besked till våra grannländer och till övriga EU-länder inför vårt ordförandeskap. Med Centerpartiets Andreas Carlgren i spetsen tar Sverige ansvar för att göra våra gemensamma hav renare!

1 kommentar:

  1. Hejhej skriver till alla er som länkar till min blogg. Jag har bytt bloggadress och gjort en del förändringar i min annars så tråkiga blogg. Det är samma blogg med nytt utseende och ny adress. Nya adressen är: jagarpolitiker.blogspot.com

    Ha det bra och kolla in min supersnygga blogg ;)

    SvaraRadera