måndag 21 november 2011

155. Edefors honung

Unik norrländsk smak på honungen


"Ni satsar stort på er biodling i Svartlå, Harads. Berätta!
- Ja, i sommar har vi haft 40 bisamhällen men inom ytterligare två år planerar vi att vara uppe i 120 stycken. I år hade vi ett jättebra år och fick 550 kilo honung, men hur mycket det blir i genomsnitt sedan är svårt att svara på.


Det tenderar att bli mindre honung i Norrbotten jämfört med t ex södra Sverige. Ändå satsar ni just här?
- Sommaren är kortare här uppe och vintern hårdare, så därför blir det mindre honung. Men samtidigt blir smaken på honungen härifrån helt överlägsen andra. Bina hämtar nektar från enbart vildblommor här, och smaken blir därför unik. Sedan finns heller inga sjukdomar bland bina här.


Kan man tjäna några pengar på biodling?
- Det tar naturligtvis några år att bygga upp företaget, men så småningom kommer det att gå bra. Vi har smaksatt vår honung, och har nu nio olika smaker, t ex chili, kanel och apelsin, och den honungen kan vi ta lite extra betalt för. Vi säljer honungen på marknader, men även via olika butiker i länet.


Det finns ett stort intresse för att starta biodling i Norrbotten.
- Ja, vi ska hålla en utbildning i biodling framöver. Vi är jätteglada att fler vill hålla på med detta, eftersom bina faktiskt är hotade. Många bisamhällen har dött ut i världen p g a sjukdomar.


Ni har haft kontakt med LRFs projekt Grön Framtidsgård när ni utvecklat ert företag. Vad har ni konkret fått hjälp med?
- Åh, de två företagarcoacherna Linnea Larsson och Erica Stridsman, har varit fantastiska. Bland annat fick vi hjälp när vi skulle ansöka om stöd hos länsstyrelsen, och tillgång till olika nätverk. LRF ordnade också en försäljningsplats på Miljö- och skördedagarna i Boden, och där kunde vi lansera våra produkter. De har också peppat oss så att vi vågar tro på vår affärsidé.


Kontakta företaget här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar