onsdag 25 februari 2009

Nej tack till maktskifte - Trygg med alliansregeringen vid makten!

Äntligen reagerar Köpings nya kommunalråd med vapendragare på min debattartikel (september 2008) kring alliansregeringens höstbudget, ”en budget för rättvisa?”.

De redogör i sin insändare (Bbl/AT 10/2) för de positiva effekterna av jobbskatteavdraget i Köpings kommun. Trygg och Linderborg vill också veta hur alliansregeringen tänkt möta nedgången.

Sverige hör till de EU-länder som gör störst satsningar och har den mest expansiva inriktningen i finanspolitiken under kommande år. I spåren av finanskrisen följer nu en historiskt stor nedgång i världsekonomin. För ett liten, öppen och handelsberoende ekonomi som den svenska så får det omedelbara konsekvenser. Alliansregeringen genomför därför en gigantisk satsning på 40miljarder (1,3procent av BNP) för 2009 på åtgärder för att öka efterfrågan i ekonomin och dämpa effekterna av nedgången som följer i finanskrisens spår.

Inriktningen består i att: Motverka konjunkturnedgången och mildra effekterna på arbetsmarknaden. Skapa goda förutsättningar för sysselsättningen att ta fart när det vänder igen. Värna fortsatt sunda offentliga finanser även i period av svagare tillväxt.

När oppositionen kallar alliansregeringens skattesänkningar för att “sprätta ut” pengar, finns en mycket tydlig värderingsskillnad, som om pengarna vore statens och inte medborgarnas? När kraven kom på att staten borde köpa Saab svarade Näringsminister Maud Olofsson konsekvent att “skattebetalarnas pengar” inte skulle användas för att köpa bilfabriker.

Förstår jag vänsterpartisterna rätt så vill de avskaffa jobbskatteavdraget. Då tackar de också nej till 60 000 arbetstillfällen och istället chockbeskattar de Sveriges arbetande befolkning med över 1000 kronor i månaden och per person.

Alliansen fick väljarnas stöd att leda Sverige och i och med det förtroende att förändra. Att få till maktskifte var enkelt. Att nå ett värderingsskifte kommer att bli en större utmaning. Därför känns det tryggt att alliansregeringen arbetar för förnyat väljarstöd 2010 och i många mandatperioder framöver.

Fredrik Andersson, stolt centerpartist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar