måndag 6 april 2009

Med mina egna ord

Centerpartiet har varit mitt liv, min vardag de senaste tre åren. Det jag har gjort har jag gjort med glädje och mycket stolthet. Så det är klart att det är med blandade känslor som jag fattar detta beslut.

Ingen sa att uppgiften som jag fick skulle vara enkel, fler än en person har varit skeptisk till att jag blev vald gruppledare. Men jag hade bestämt mig för att jag skulle göra mitt allra bästa. För jag tror helt enkelt på drivkraften som kommer inifrån.

För mig har det alltid känts naturligt att kliva fram och ta på mig ledarskapet. Mycket av det jag varit med om i politiken har berikat mig. Det förtroende som kommunfullmäktigegruppen visat mig har gett mig positiv energi, tillsammans har vi fått möjlighet att växa.

Jag tror på ett ärligt ledarskap och vi har en öppen och bra dialog i Centerpartiet i Köpings kommun. Det som jag kommer att berätta för dig nu har jag informerat kommunfullmäktigegruppens ledamöter om vid respektive nämnds utvärderingssamtal. Vid senaste månadsmöte i mars diskuterade vi frågan gemensamt för första gången.

– Jag har tagit beslutet att till sommaren lämna mina politiska uppdrag. Det innebär att jag slutar som gruppledare och lämnar min plats i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och dess arbetsutskott.

Vad är bakgrunden till det beslutet?

Jag har inte gjort någon hemlighet av att min livssituation förändrades under våren 2008, då jag hamnade i en livskris. Min livsglädje försvann, min entusiasm, min ork. Genom att arbeta tillsammans med professionell hjälp har jag kommit en bit på väg för att få tillbaka min livsglädje. Men det går fortfarande långsamt. Kombinationen av att både jobba med sig själv och bära ledarskapet för partiet har inte varit så lyckat på senare tid. Jag har varken känt mig nöjd över mitt politiska ledarskap eller ledarskapet över mig själv. Det har varken blivit hackat eller malet.

Jag har insett att hela mitt liv är väldigt fokuserat kring mitt politiska engagemang. Jag har ingen annan plattform att söka energi ifrån eller falla tillbaka på. Att vara beroende av politiken som levebröd känns inte speciellt bra. Jag vill se till att jag får en fungerande vardag, ett liv där jag kan skapa min egen trygghet genom en egen försörjning. Att det är mitt eget val att endast syssla med politik leder såklart till att det är endast jag som kan påverka situationen om det ska kunna bli någon förändring. För jag har insett att mitt liv som jag lever det nu inte är hållbart. Och det liv som jag vill leva omfattar mer är mer än bara politik.

- Den prioritering som jag nu behöver göra är att gå ifrån att leda andra till att ta tag i mitt eget ledarskap över mig själv.

Jag lämnar över ledarskapet i Centerpartiet nu till sommaren, månadsskiftet juni/juli 2009. Jag tycker att det är viktigt att den nya gruppledaren får chansen att påbörja sitt uppdrag innan valet 2010.

Min kandidatur till EU-parlamentsvalet kommer att vara mitt sista kampanjbidrag i politiken för ett tag. För mig så handlar det först och främst om att få människor att gå och rösta den 7 juni. Och jag tror att jag genom mitt exempel som ung lokal kandidat kan bidra till att några fler lägger sin röst på Centerpartiet. För valet har en så pass viktig utgång.

Nu kommer andra personer att kliva fram och visa ledarskap för Centerpartiet. Jag tycker att det är fantastiskt att både Henrik Ohlsson och Jenny Adolphson kliver fram och kandiderar till att bli ny gruppledare och ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Som tredje största parti i kommunen och det partiet som står för bondförnuftet i kommunen finns en hel del att göra både i kommunfullmäktige och i rådhuset.

På medlemsmötet som vi kallar till den 14:e april kl 18.00 så kommer Centerpartiets medlemmar att nominera en ny ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Avslutningsvis så vill jag tacka för de tre fantastiska åren som jag fått leda Centerpartiet och vara förtroendevald i Köpings kommun.

Det är så klart med blandade känslor som jag behöver fatta detta beslut. Men det är nödvändigt och jag tror att när jag ser tillbaka på detta om en 7-10år så kommer jag att landa i att jag fattade rätt beslut. Ibland behöver man helt enkelt ta ett par kliv bakåt för att kunna komma framåt.

Nu är det dags för mig att fylla på min ryggsäck med nya livserfarenheter. En dag kommer jag att komma igen som engagerad politiker. Stänger inga dörrar. Men nu är det som sagt dags att prioritera ledarskapet över mig själv.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att du är stark som vågar ta det här steget.. Är övertygad om att du valt rätt. (Du vet, när hjärtat säger till får huvet säga vad det vill :p) Önskar dig all lycka till!

  SvaraRadera
 2. Halkade in på din blogg av en slump...

  ....kloka ord!!!! Att sätta sig själv i navet av sitt eget livshjul kan inte vara fel...iallafall inte i lägen när hjulet rullar i en hastighet då man själv inte hinner med...eller när tyngden som hjulet skall bär blir så tung att hjulet stannar upp..

  ...kan tänka mig att beslutet varit svårt, inte minst när man vill otroligt mycket (din entusiasm har synts)...då krävs det sanslöst mycket mod...att ta ett steg tillbaka....åt sidan .... eller frammåt vad man nu vill kalla det...för att på sikt komma vidare...och inte minst för att må bra...jag hoppas att du med belutet skall finna lyckan i livet :)...för livet är faktikst riktigt kul...om man tillåter sig själv att stanna upp och njuta....har jag insett av egna erfarenheter! Louise G

  SvaraRadera
 3. Tack Emily och Louise för er uppmuntrande attityd och kloka ord!

  Jag känner mig stärkt i beslutet att ta tag i mitt eget liv och ledarskap över mig själv.

  Erfarenheterna som jag får med mig genom mitt politiska engagemang som jag är väldigt tacksam för handlar i grunden om alla fantastiska möten med människor - Jag tror att något av det viktigaste vi människor har att jobba med här i livet är fler möten mellan människor där vi får möjlighet att växa.

  SvaraRadera
 4. Tjenare Fredrik!
  Tycker du tänker helt rätt när du säger att du tar ett steg tillbaka för att kunna samla kraft och komma tillbaks och gå längre än någonsin.

  Även intressant det som du kommer att pyssla med nu. Om jag förstod dig rätt så kommer du fortfarande jobba för "unga företagare" och småföretagare, även om det inte sker på ett politiskt plan.

  Och vem vet, vi kanske kan komma att hjälpa varandra i framtiden.

  Ha de gott och hoppas ni fick en skön kväll ute bland alla fulla entreprenörer och bidragstagare på hantverkarn =)


  //Patrik

  SvaraRadera
 5. Att ha mod att ta tag i de svåra besluten är en av ingredienserna till framgång. Ser fram emot dina kommande projekt!

  /Enrique

  SvaraRadera
 6. Fredrik. Du är en fantastisk människa och en underbar vän. Jag hoppas du kravlar dig till Stockholm för utbildning och vidare uppdrag i ditt liv så vi får tillfälle att träffas och jag lovar att inte prata politik.

  Centerpartiet i Köping kommer att klara sig galant, med det jobb du och många andra lagt ner så finns det människor som kunna ta över. Det är det bästa betyget på ditt ledarskap.

  Vi hörs och ses!

  SvaraRadera