lördag 15 oktober 2011

16. Tängsta Gård

Familjeföretaget som satsar på närproducerat

Idag fick jag förmånen att besöka Tängsta gård och träffa den drivna entreprenörsfamiljen Tängerstad. Deras senaste satsning med Gårdsbutik Kött och Chark samt visning av den utökade djurproduktionen på gården stod på dagens agenda. Jag passade på att ta med mig mor och systerdotter.

Ett stenkast ifrån Rickard Dybecks hemvist ligger det natursköna Tängsta Gård. Gården ägs av  Maria och Lasse Tängerstad som är två fantastiska entreprenörer som får saker att hända, på riktigt. De har drivit gården sedan 1990 och har samlat på sig gedigna erfarenheter under dessa år vad gäller landsbygdsutvecklingl 

På Tängsta gårds websida så kan vi läsa "Lasse gräver och håller i jobben, Maria kör grusbilen och krattar, Sanna sköter lasern och lägger avloppsrör mm. Olle lagar maskinerna och utbildar sej till bilmekaniker.
Lasse som är en entreprenör i ordets rätta bemärkelse håller hela släkten och sin egen arbetslust igång med varjehanda projekt, konstruerar, bygger och utvecklar med en fantastisk känsla för att se möjligheter och hitta nya lösningar." källa tangsta.se

Flera ben att stå på, och allt görs rejält kanske är en bra sammanfattning på familjeföretagets devis. Det är svårt att inte bli imponerad över deras satsningar under åren. Satsningar för att kunna förverkliga drömmen om att jobba hemma på gården. Tängsta Gård består idag av 65 ha jord och 80 ha skog, Djurproduktion, Kött & Chark, Tängstaskullen, Hantverk och Entreprenad & avlopp

Senaste tillskottet är alltså gårdsslakteri med butik. På gården så föder familjen upp höns, kalkoner, grisar och får. Nyckeln ligger i erbjuda lokalt producerad bra mat direkt till kund, utan mellanled. Slippa långa transporter, som varken är bra för miljö eller djur. 

Lasses filosofi är enkel. Djuren ska ha det riktigt bra! Därför får alla vuxna djur gå ute fritt i stora hagar. Därför får grisarna böka ner nosen i leråkern och bara ha det riktigt gott. Därför kan hönsen röra sig fritt i en stor inhängnad, och gå in i hönshuset när kvällen närmar sig. Genom att jag nu vet hur djuren på Tängsta Gård har det, vilken frihet och god omvårdnad som de får,  så tror jag att maten som jag köpt i gårdsbutiken kommer smakar ännu bättre, för jag vet att djuren har det bra, det har jag sett med egna ögon.

Gårdsbutiken erbjuder alltså ett brett utbud av egenproducerade produkter. Jag kom över lunchkorv, fläskkotletter, fläskkarre. Nästa gång blir det något i lammväg. I slakteriets styckningslokal finns även en rök där gårdens utbud av rökta produkter skapas.

Det finns mycket som sagt att bli inspirerad av på Tängsta gård. Passa på att gör ett besök själv och gynna det närproducerade! 

För mer info om Tängsta Gård se websidan eller ring 0221-600 03


 Entre till Gårdsbutiken
 Tängstaskullen - för festliga tillfällen
 Får får får
 Kalkoner
 Grisar som har det gott
 Söta smågrisar
 Entreprenören Lasse framför kalkonfarmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar