Att vara bygdeutvecklare ligger i själen
Britta Jonsson är entreprenören och bygdeutvecklaren av rang. Hon har samlat ett gäng kända svenska arkitekter och ge dem fria händer att designa exklusiva trädkojor – var och en med både dubbelrum och toalett. Kallat det hela Treehotel in Harads med ambitionen att inom några år ha skapat ett varumärke och turistmål lika känt som ishotellet i Jukasjärrvi. Låter det galet? Det är det. Men om det är någon som kan genomföra det är det nog Britta Jonsson-Lindvall – pensionatägare, begravningsentreprenör och bygdeutvecklare av högsta rang.
"Livsprojekt
Att vara företagare på landsbygden är ett livsprojekt. För Britta som idag jobbar sju dagar i veckan ligger drömmen om en lugnare tillvaro fortfarande utom räckhåll.
– Livskvalitet för mig är att ha bättre lönsamhet så att vi kan anställa och att jag ska kunna ägna mer tid åt att sälja, säger Britta.
För trots att verksamheten över- röses av lovord, och försäljningen går så gott som av sig själv är det tufft att få tillräcklig lönsamhet. Renoveringar och nybyggnation av konferenslokaler kräver stora inves- teringar, vilket lätt kan ge ont i magen. När man har fullt upp med att driva den dagliga verksamheten kan det vara svårt att få tid till strategiskt ekonomiskt tänkande.
– Jag behöver bli bättre på att sätta priser och ta hjälp med att se
över hela verksamhetens ekonomi, säger Britta.
Som medlem i LRF ser Britta stora möjligheter att få hjälp med just det. Själv har hon deltagit i flera av LRFs utvecklings- och ut- bildningsprojekt och LRFs Företagarcoacher har varit ett stort stöd i utvecklingen av trädhotellsprojektet.
– LRF är en jättebra organisation med mycket att erbjuda, det är upp till en själv hur aktiv man vill vara att utnyttja det, säger Britta.
Inflyttning
Planen är att det nya trädhotellet ska öppnas för bokningar under 2009. Redan 2010 hoppas de att anläggningen kan stå klar för inflyttning. Och bara de lyckas få till finansieringen kommer försälj- ningen med all säkerhet gå som en dans. Projektet har redan fått mycket positiv mediebevakning, allt från arkitekttidningar till en lokaltidning som tog med ritningarna till en skola för att låta ”kojexperterna” uttala sig.
Britta och Kent har dessutom nära kontakter med människorna bakom ishotellet, så fokus blir på samarbete och inte konkurrens. Och de internationella gästerna låter nog inte vänta på sig.
– Det räckte med att vi skickade ut ett pressmeddelande för att de skulle höra av sig från japanska kulturambassaden, skrattar Britta.
Och det är faktiskt inte bara naturen och vildmarken turisterna vill se. Nyligen var ett gäng tyska turoperatörer på studieresa i regionen. Den aktivitet som fick bäst i test var en Villagewalk i Harads anordnad av Britta:
– Vi tog en promenad på byn, sen gick vi hem till någon och tog en fika med kaffe och semla. Så enkelt, men ändå så uppskattat." källa lrf.se
Bli ännu mer inspirerad av Britta och hennes entreprenörskap här, samt kontakta Brittas Pensionat, Edeforsvägen 2A, 96024 Harads Tel: 0928-104 03, 070-572 77 52 brittaspensionat@telia.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar