torsdag 13 oktober 2011

14. Lerbäcks Teater

Sedan starten 2004 har Lerbäcks Teater lockat omkring 100 000 besökare till sina femton produktioner. Detta i ett samhälle med endast 110 invånare! källa lerbacksteater.se

”Från en liten ide om att uppföra en familjeföreställning, sommartid, hemma på gården har Jenny och Johan Gille engagerat bygdens barn, företag och föreningar och utökat sin verksamhet till en av länets mest framträdande teatersällskap.                                            

Historia: Jenny och Johan Gille har tidigare arbetat på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby men för ett antal år sedan flyttade de från Göteborg till Lerbäck för att komma närmare sina familjer (Jenny är uppvuxen i Örebro och Johan i Eskilstuna). Efter att ha sommarpendlat till Vimmerby under ett par år beslutade de sig för att uppföra en sommarteater för barn i länet. Den första teatern som spelades var Rasmus på luffen. Den uppfördes på en primitiv scen mellan gårdshusen. Året därpå byggde man en utescen med hjälp av skådespelare och vänner där man spelade Robin Hood. Under somrarna har de satt samman olika barnteatrar och på höstarna har de samarbetat med Lerbäckshotell och gjort teater i samband med middag, där de tillsammans med gästerna löst ett utspelat mord. När biljetterna visade sig vara så eftertraktade och det inte fanns möjlighet att ta in alla som ville komma insåg Johan och Jenny att det var dags att fortsätta utvecklingen. De byggde en teaterlada i lilla Lerbäck. För att bygga ”magasinet” har de fått företagsstöd genom landsbygdsprogrammet.

Nu när lokalen är färdig har de utökat repertoaren och kör olika teman i samband med säsong. Under våren har det varit en familjeföreställning med Ture Sventon och olika teman där gästen serverats mat i samband med föreställningen bland annat en mordgåta, påskpartaj och ett klimatkalas. Under ett par dagar i juni kommer Lerbäck ha sin egen visfestival och under sommaren ska de spela familjeföreställningen Emil i Lönneberga. De genomför även teaterutbildningar för barn.” 
Källa: landsbygdsnatverket.se

För mer inspiration från Lerbäcks Teater se websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar