onsdag 26 oktober 2011

45. Högby gård

Grön omsorg handlar om att hjälpa människor till ett bättre liv

På Högby gård bedrivs det Grön omsorg, daglig verksamhet och dagverksamhet för personer med särskilda behov, spa & konferens, bad, grisproduktion. 

"Sedan 1980-talet driver Birgitta och Thomas Safström lantbruk på Thomas släktgård med grisproduktion som bas. På senare år har de utvecklat så kallad social verksamhet i form av Grön omsorg.
- Vi har alltid varit socialt engagerade och ofta haft någon person på gården som varit i behov av extra stöd, säger Thomas Säfström.
Satsningen på Grön omsorg kom igång hösten 2007 efter en offentlig upphandling. Motala kommun hade upprättat anbudshandlingar gällande daglig verksamhet/ dag- verksamhet i lantlig miljö. Avtalet är treårigt med möjlighet till för- längning. Gården står för investe- ringar i byggnader och djur och fakturerar kommunen månadsvis för hyra samt Thomas Säfströms heltid som aktivitetsledare. Att ordna med anpassade aktiviteter tar tid från andra sysslor och Thomas har fått anställa personer som hjälper till med grisproduktionen. 

Arbetsuppgifter är tydliga. Rutinerna och ansvaret för både djur och växter skapar en intressant vardag. 
- Det är roligt att se hur självkänslan växer med uppgiften men det är också viktigt att anpassa den efter vars och ens förmåga, fortsät- ter Thomas. En del får även lära sig att ta emot studiebesök där de ordnar utomhusmatlagning och planerar både mat och räknar på ekonomin. 

Se en film om grön omsorg här och mer om företaget på websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar