onsdag 26 oktober 2011

46. Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri


Det eftertraktade hantverket

Gert och Gunilla Andersson är entreprenörerna på Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri. Tillsammans gör de ost på mjölk från gårdens 120 getter och hela företaget är certifierat både av KRAV och biodynamiska Demeter. 

Hur kommer det sig då att verksamheten har fått ett flera internationellt erkännande för sina mögel- ostar, tillverkade för hand på en liten gård i Jämtland, sju mil norr om Östersund? Kanske ligger svaret i denna intervju hämtat ur DN
"- Det är otroligt roligt att arbeta med så intelligenta djur som getter. Ingen dag är den andra lik, förutom att vi gör ost, säger Gert Andersson, som varit getbonde i arton år. 
Trots att många Stockholmskrogar, välkända kockar och både svenska och utländska butiker vill köpa ostarna, tänker Gert Andersson inte satsa i större skala. Han vill knappt ens diskutera omsättningen, som ligger kring två miljoner kronor.

- För oss handlar det inte om att ta marknadsandelar eller att öka omsättningen. Vi ägnar vårt liv åt att ta fram produkter med tradition där gammal tyst kunskap överförts från generation till generation, säger Gert Andersson." källa DN.se 

För mer info om företaget klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar