tisdag 2 juni 2009

Centerpartiet vill se EU som en global ledare!

Centerpartiet vill göra EU till en global ledare. Vi tror att styrkan hos Europas förenta krafter gör det möjligt för oss att möta de utmaningar Europa och världen står inför.

Centerpartiet vill:
Göra EU till en global ledare som har goda möjligheter att bidra till en hållbar utveckling vår omvärld. Öka EU:s möjligheter till snabbare agerande på den utrikespolitiska arenan.
Avskaffa vetorätten inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. På sikt ersätta Storbritanniens och Frankrikes permanenta platser i FN:s säkerhetsråd med en gemensam plats för EU-länderna. Att EU får en samordnande funktion vad gäller medlemsländernas biståndspolitik. Se över användningen av EU:s snabbinsatsstyrkor i syfte att göra dem mer tillgängliga och flexibla. Att EU ökar sin civila närvaro i Afghanistan för att komplettera USA:s ökade militära närvaro. Att EU snarast inleder samarbete med Pakistan med inriktning att bland annat stärka polis- och rättsväsende.

Med Lissabonfördraget är vi på väg att få ett svar på Kissingers klassiska fråga om vem man ska ringa när man vill ha tag i Europa. Med en avskaffad vetorätt ger vi den höga representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik också möjlighet att faktiskt ha något att säga.

Med en ny administration på plats i USA, som har en delvis annan syn på utrikespolitiken än den förra, blir EU:s roll ännu viktigare. De positiva steg vi ser i riktning mot ökad multilateralism ställer ökade krav på oss andra. EU kan inte möta USA med bara retorik. EU måste nu visa att unionen är en global ledare, som vågar fatta tuffa beslut snabbt.

En röst på Centerpartiet i Europaparlamentsvalet är en röst på viljan att göra EU till en global ledare för fred, frihet och utveckling.

4 kommentarer:

  1. Global ledare låter alarmerande tycker jag! Ska vi inte värna om frihet istället? Speciellt nu när det ryktas om en ny Europa president?

    SvaraRadera
  2. Centerpartiet vill att EU ska stå för ett starkt politiskt och ekonomiskt ledarskap på den internationella arenan.

    Vårt EU är en global ledare som vågar ta ställning när mänskliga rättigheter kränks, när folkrätten bryts och när grundläggande fri- och rättigheter inte respekteras.

    För att detta ska bli verklighet måste unionen tala med en gemensam röst även i utrikes- och säkerhetspolitiken.

    Vi ser det som särskilt angeläget att EU tar ledarskapet för att främja fred och frihet, stärka den internationella säkerheten och verka för en fri världshandel och öppna gränser.

    SvaraRadera
  3. Tack för svar, saknar dock var du står i frågan om en eventuell Europa president. En liknande fråga är också EU:s domstol här behöver vi politiker som jobbar för att den hålls decentraliserad och inte dömer i mål där enskilda länder bör döma. Tack för bloggen.

    SvaraRadera
  4. Presidentens mandat är begränsat. Han eller hon ska leda Europeiska rådets arbete och driva det framåt. Han eller hon ska också säkerställa kontinuiteten i arbetet samt underlätta sammanhållning och konsensus i Europeiska rådet.

    Anledningen till varför det kommer införas en president är att effektivisera Europeiska rådet så att unionens arbete blir mer sammanhållet och långsiktigt.

    Idag turas medlemsländerna om att vara ordförande i Europeiska rådet. Med en union med 27 medlemmar är det betungande att leda arbetet i EU och samtidigt sköta uppgiften som statsminister. Den valda ordföranden innebär en avlastning för medlemsländernas statsministrar.

    - Jag vill att EU ska bli mer företagsammare. EU ska inte syssla med allt. Däremot det gränsöverskridande som länderna själva inte fixar - det ska EU se till att göra riktigt bra! Med lissabonstrategin så ger medlemsländerna EU mer muskler. Det tycker jag verkligen är på gott och ont. Bra ur företagarsynpunkt med tillväxtstrategin och snabbare beslutsvägar. Dåligt över att mer makt skjuts över till Bryssel, och att EU faktiskt kommer syssla med en del saker som vi bättre kan lösa på hemmaplan.

    Men i en demokrati så kommer det faktiskt vara så här. Att det är svårt att få med precis allt som man vill i ett fördrag. Hade jag fått bestämma så skulle jag driva kombinationen rätt beslut på rätt plats och en europeisk tillväxtstrategi, för jag ser ingen motsättning dom emellan. Det handlar om att visa respekt för de nationella olikheterna. Se det som konkurrensfördelar ur ett globalt perspektiv!

    SvaraRadera