torsdag 4 juni 2009

Utan kvinnliga entreprenörer bromsas tillväxten inom EU!

Jämställdhet är en grundläggande rättighet och en nödvändig förutsättning för att EU ska kunna uppnå sina mål om tillväxt, sysselsättning och social sammanhållning.

EU har också gjort framsteg på jämställdhetsområdet, bland annat genom lagstiftning om likabehandling, handlingsprogram, dialog mellan arbetsmarknadens parter och dialog med det civila samhället. Europaparlamentet har många gånger varit pådrivande i denna utveckling.

Men de framsteg som gjorts, inte minst inom viktiga områden som utbildning och forskning, avspeglas inte i kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Detta är ett slöseri med mänskliga resurser som EU inte har råd med.

Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning måste därför få en kraftigare jämställdhetsdimension. Något som kan bidra till att öka sysselsättningen bland kvinnor är att lagstiftningen om likabehandling följs. Ett annat sätt är att individualisera rättigheter inom skatte- och bidragssystem, vilket skulle göra det lönsamt för såväl kvinnor som män att arbeta.

Kvinnor som är företagare är betydelsefulla när det gäller att skapa tillväxt, nya arbetsplatser och en bättre välfärd. Därför måste vi underlätta för de många kvinnliga entreprenörer som finns. Merparten av dessa kommer att tillkomma inom tjänstesektorn, vilket gör en liberalisering av denna sektor än mer angelägen. Centerpartiets mål är att minst hälften av alla företag som startas i EU under kommande år ska ägas av kvinnor.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Vill du att din röst ska göra skillnad ska du lägga den på en av Centerpartiets kandidater. Abir, Marie, Lena Ek och givetvis på mig kandidat 37, Fredrik Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar