måndag 1 juni 2009

Klimat och finanskris kan mötas med eko-effektiv ekonomi!

Centerpartiets mål är ett grönt och hållbart Europa. Om alla européer engagerar sig för att minska utsläppen av växthusgaser och skapa nya, klimatsmarta jobb kan vi åstadkomma resultat. Med Europas Förenta Krafter kan det som idag tycks näst intill omöjligt bli morgondagens lösning.

Centerpartiet tror att klimat- och finanskrisen kan lösas med ett och samma grepp – en eko-effektiv ekonomi. En eko-effektiv ekonomi kännetecknas av hållbar energiförsörjning, ökad resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan i kombination med hög konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. För oss råder ingen motsättning mellan ekologiskt ansvar och tillväxt, tvärtom. Vi vet att konkurrenskraft och öppna gränser är en förutsättning för att allt fler ska få det bättre och för att vi ska kunna satsa ännu mer på miljön och på att få fram nya, gröna jobb. EU måste vara en föregångare och ställa om till en eko-effektiv ekonomi, där klimatsmarta lösningar banar väg för industriell förnyelse och hållbar tillväxt.

Därför vill vi:
1. Att den eko-effektiva ekonomin ska integreras i alla EU:s politikområden.
2. Göra den eko-effektiva ekonomin till en central del i EU:s strategi för tillväxt och sysselsättning med hjälp av en handlingsplan med högt uppställda, tidsatta mål.
3. Reformera EU:s budget i eko-effektiv riktning och satsa på forskning, entreprenörskap, miljö och energiomställning.
4. Driva igenom ett långtgående globalt klimatavtal i Köpenhamn i december 2009.
5. Skärpa kraven inom utsläppshandeln och utvidga handeln till fler länder och marknader.
6. Att EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till 2020.
7. Införa gemensamma miniminivåer för koldioxidskatt och andra klimatskatter.
8. Utforma en gemensam, sammanhållen miljöpolitik i EU.
9. Inrätta en europeisk miljödomstol och ge EU möjlighet att utdöma böter vid brott mot miljölagstiftningen.Att EU-organen ska sätta upp en nollvision för sin miljöpåverkan.
10.Pendlingen mellan Bryssel och Strasbourg måste upphöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar