måndag 22 september 2008

En budget för rättvisa?

Nu har regeringen lagt fram en budget för jobb och företagande. Det är en budget som rustar Sverige för framtiden och som förstärker välfärden. Det är en budget som är bra för Sverige, för svenska företag och för svenskarna.

Det är också en budget som är bra för köpingborna, företagarna i Köping och Köping kommun. En överslagsberäkning av effekterna av skattesänkningarna för Köping visar på följande:
20 miljoner kronor i sänkta arbetsavgifter för Köpings företag.
6 miljoner i sänkta arbetsgivaravgifter för Köpings kommun.
159 miljoner i sänkta inkomstskatter för köpingborna genom jobbskatteavdragets tre steg.

Dessutom innehåller budgeten en hel del riktade statsbidrag. Hur mycket Köping kommun får av dessa beror naturligtvis på om man får de bidrag man söker, men en grov uppskattning är att Köping kommun får ytterligare 9 miljoner kronor under åren 2009-2011.

Det är genom den politiken vi nu har möjlighet att sänka skatter för folk i vanliga inkomstlägen och för företagare som anställer. Vi förstärker ekonomin för pensionärer som bäst behöver ett tillskott i kassan. Vi satsar på en forskning i världsklass, lägger ytterligare resurser på vägar och järnvägar i hela landet, och prioriterar miljö- och klimatinsatser.

Men är det verkligen en budget för mer rättvisa? Först så vill jag be dig att ställa dig själv frågan - vad innebär rättvisa för dig? Om regeringens politik har lett till att 181 000 människor gått ifrån utanförskap till jobb är inte det rättvisa? När fler människor lever på sin egen lön istället för bidrag, är inte det rättvisa?

Genom att fler människor jobbar och kostnaderna för utanförskapet minskar har vi möjlighet att genomföra dessa satsningar. Utanförskapets kostnader har minskat med 30 miljarder kronor. Utan regeringens genomförda politik skulle dessa satsningar inte vara möjliga.

Regeringen är på väg att lyckas med det som socialdemokraterna bara pratade om i valet. "Alla ska med!"

För likt inslaget på julafton där Kalle, Musse och Långben är på semester så glömde socialdemokraterna ställa sig frågan. Vem är det som kör egentligen, vart ska vi och varför? Socialdemokraterna visade att de endast är intresserade av att sitta kvar vid makten. De visade en tydlig trötthet efter 12år vid makten. De visade ingen dröm för Sverige och för dig och mig. Framförallt så visade de ingen kompass för större rättvisa, större frihet och större trygghet.

Centerpartiet och allians för Sverige har en tydlig kompass. Vi vet vilket skick som Sverige var i när vi tog över makten 2006. Det var ett riktigt råttbo! Ett råttbo som har krävt sin sanering och återuppbyggnad. Därför är jag oerhört stolt över vad vår regering gör och vart vi är på väg.

publicerad här,

1 kommentar:

  1. Tjena!

    Kul att du har kommit igång med bloggandet. Bra och lagom balanserade inlägg också:)

    Enrique

    SvaraRadera