torsdag 5 april 2007

Allas ansvar, ingens ansvar?

I dagens bbl/at så skriver Elizabeth ett långt svar på det öppna brev om det ökade våldet i Köping. Summa summarum är att kommunen gör en hel del, samtidigt som det inte är något som kommuen själv kan lösa, det ligger på allas ansvar, framförallt hos de vuxna.

Jag tror inte heller på tanken om att kommunen ska fixa allt. Ett sådant samhälle skulle verkligen ta död på allt vad kreativitet och egen drivkraft heter.

Men det är intressant att diskutera vad som är kommunens ansvar och vad som är individens? Vad klarar jag bäst själv och vad löser vi bäst med gemensamma krafter?
Ibland kan jag känna att allas ansvar till slut blir ingens ansvar, att alla sedan skyller på någon annan som vi alla känner.

Det lämnades inga enkla lösningar av kommunstyrelsens ordförande i tidningen idag och det är möjligt att det inte finns några, isåfall hade de redan blivit tillämpade, eller?

På siten magazin24 så läser jag ofta om de misshandelsfall som stortsett sker varje helg. Kommenterar till nyheterna landar ofta i att det är dags att "ta hand om" de som misshandlat, och nästa gång...då är det vi som är gömda i en buske och klubbar ner gängen. Skulle det vara en lösningen som samhället kan acceptera? Skulle polis och myndigheter se mellan fingrarna när det skulle inträffa? Får man ett mildare straff för att man "tar hand" om en som misshandlat?

Knappast! Troligen så leder det till ett ännu hårdare straff. Men det som man kan till sig av dom kommentarer som skrivs är att människorna i Köping har fått nog av våldet!!! Det är inte längre en fråga endast för polis och myndigheter. Men vad kan jag själv göra för att skapa mer trygghet?

Björn som skrev brevet till Elizabeth nämner några saker vad han tycker kan göras:

1. Synliggör våldet
2. Prioritera det som en politiska fråga
3. Ta upp det i media
4. Anordna seminarier, mer upplysning i skolan

Det finns många människor i Köping som är engagerade i denna fråga. Man vill att det ska ske en tydlig förändring. Att våldet ska försvinna från våra gator och mörka gränder.

Vad har du för ideér om hur vi kan minska våldet och göra Köpings kommun mer trygg för alla? Själv så tänkte jag starta en våg mot våldet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar