lördag 3 december 2011

200. Grebbestad Tångknäcke

Ett ovanligt gott knäckebröd med naturlig näring från havet


På företagets websida kan vi läsa "I slutet av 70-talet flyttade Staffan Greby hem till Grebbestadigen, efter några år i Göteborg, för att börja odlamusslor. Genom musselodlingen och havsbruket lärde hansig mycket om tång/alger och hur nyttiga de är. Frågan varbara hur man skulle kunna få folk att äta tång? När Staffani mitten av 80-talet startade Grebys Rökeri och Skaldjurscafépassade han på att ta fram ett recept på Tångbröd. Ettbröd som smakade gott och var nyttigt. Vårt Tångknäckebörjade vi med redan i slutet av 90-talet men de har då endastsålts lokalt. Nu ser vi att tiden är mogen och många vågarprova något nytt. Det är inte lätt att få folk att äta tång/alger men när de väl vågat smaka så inser de att Tångknäckeär både gott och nyttigt. Framtiden finns i havet.Tången vi använder är främst Fingertång/ Fingertare Laminariadigitata. Men även Knöltång och Blåstång ingår i recepten. All tång vi använder är ekologisk och kommerfrån de renaste vattnen. Den torkas skonsamt och malssedan till mjöl. Tångmjölet är tillsatt för att brödet skall blirikt på mineraler, spårämnen, aminosyror och för dess unikasmakegenskaper. Tångknäcke har en förmåga att förstärkasmakerna av det man äter. Hemligheten är att tången vi använderinnehåller stora mängder av det som ger den femtegrundsmaken, umami. Det går åt ca 30-40 gr färsk tång till100 gr Tångknäcke." källa


Kontakta företaget via websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar