onsdag 7 december 2011

235. Edsleskogs Wärdshus


Nick Källvatten på Vandringscentralen


På företagets websida kan vi läsa "Välkomna till Edsleskogs Wärdshus; hotell, restaurang och Sveriges första vandringscentral. Wärdshuset fungerar året runt som ett internationell småskaligt hotell för alla som önskar en rofylld vistelse i norra Dalslands vackra natur. Bo hos oss och vi tipsar dig om alla natur- och kultursevärdheter i omgivningen.  Vi erbjuder bra boende och god mat i en trevlig miljö med personlig service. Wärdhuset är "Sveriges första vandringscentral" med mycket att erbjuda dig som gillar att vandra. Dalslands pilgrimsled slutar precis utanför husknuten och runt Wärdshuset finns flera tydligt utmärkta vandringsleder med kartor. Hos oss kan du året runt välja ditt vandringspaket, med packad ryggsäck för dagsturer och en hel pärm med vandringskartor över norra Dalsland.


Prova vårt vatten där du dessutom kan läsa om Pilgrimssagorna och Pilgrimslederna i Dalsland. Vi producerar vatten i samarbete med Brunneby musteri. Låt er väl smaka!Från midsommaren 2010 serverar vi på Vandringscentralen i Edsleskog “Nick lätt bubblat källvatten baserad på Pilgrimssagan från Dalsland” och vi visar gärna hur man ska gå för att följa prästen Nils fotspår i Edsleskog. Klicka här


Mordet
I en legend från senare delen av 1100-talet, berättas om en präst i
Edsleskog som hette Nils. En söndag, efter han hållit mässa, skulle han gå till en döende med nattvarden. Han mötte då på kyrktrappan två berusade drängar, som fordrade att han skulle återupprepa mässan då de kommit för sent. På grund av sitt ärende vägrade han och började vandra efter åkern närmast söder om kyrkan. Han förföljdes av drängarna och i tumultet som uppstod tappade prästen sin hatt och åkern kallas därför än i dag, ”Munkhättan”. Prästen flydde vidare västerut mot en bäck. Där blev han infångad och pinad av sina förföljare. Området har sedan dess kallats för ”Pinhagen”.
Prästen lyckades slita sig loss igen och sprang nu rakt norrut. Under jakten slet förföljarna av honom hans kappa och omkring 100 meter väster om prästgården slutade jakten med att prästen blev ihjälslagen.


Källan
På platsen sprang en källa upp och man upptäckte snart att sjuka som drack av dess vatten blev helade. Ryktet om källan spreds och långväga pilgrimer, på vandring till Olav den heliges grav i Nidaros, stannade upp och hämtade kraft ur dess vatten. Den mördade prästen dyrkades som ett helgon och blev därmed kallad Nicolaus. Till minne av honom uppfördes under 1200-talet den största kyrka som någonsin byggts i Dalsland. Ja, händelserna i Edsleskog blev så omtalade att de nådde påven i Rom, Honorius III, vilket denne bekräftar i ett brev till biskop Bengt i Skara, daterat den 4 november 1220.
Källan i sig själv blev så berömd att den kom att bli ett slutmål för
pilgrimer. Om detta skriver uppsalastudenten Lars Hesselgren i ett bevarat tal (Dissertatio de Dalia) år 1718, att ”folk kom ända från Jerusalem för att hämta vatten ur den världsberömda källan.”


För bokning ring: 0532-51055." källa


Kontakta företaget via websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar