måndag 21 november 2011

152. Kalle Jonssons Muminhus

Drömhus för de allra minsta


"En drömlekstuga för varje barn. Ja, det kan man nog säga om Kalle Jonssons Muminhus, en fantasifull åttkantig byggnad med loft, spetsigt tak och farstukvist.
Kalle Jonsson i Holmnäs, utanför Umeå, hade tidigare mjölk- och äggproduktion men försörjer sig numera delvis på träförädling.


På gården syns tydliga spår av snickeriarbete överallt. Här står ett antal nyproducerade lekstugor i olika varianter uppställda, samtidigt som Kalle och hustrun Katarina håller på att renovera bostadshuset. Kalle, som han för det mesta kallas, heter egentligen Karl-Gustav, och är uppväxt på gården.
- Jag tog över efter mina föräldrar i mitten på 1960-talet, och hade som mest 130 nötdjur och 5 000 värphöns, berättar Kalle. I fastigheten ingår även skog.


Men anläggningar behöver uppgraderas allt eftersom nya regler införs, till dryga kostnader samtidigt som lönsamheten inte direkt var i topp. År 2006 skickades de sista korna iväg, och nu finns inga produktionsdjur kvar på gården. Istället har Kalle Jonsson satsat vidare på träförädling, och han tar även maskinentreprenadjobb via delägarskapet i Farmartjänst Umeå. Han har ingen formell snickarutbildning, utan har lärt sig själv allteftersom. Alla byggnader på gården har Kalle Jonsson varit med och uppfört. 
- Så länge man tycker det är roligt så går det bra. Och det här med lekstugorna, ja, det är väl det att man får skapa något, funderar Kalle Jonsson.


Det är privatpersoner som köper lekstugorna, som Kalle och Katarina annonserar ut på Blocket, och som ibland levereras även till södra Sverige. Stugorna syns också på Trätorget, en marknadsplats för träprodukter på Internet. Det är inte ovanligt att kunderna vill måttbeställa, eller har särskilda önskemål, något som de stora byggvaruhusen inte erbjuder, utan där är det färdiga byggsatser. 
- Många uppskattar att det är ett individuellt bygge, att det finns möjlighet att öka på någon centimeter så att man får in sommarmöblerna, berättar Katarina Jonsson, som sköter mycket av kundkontakten och marknadsföringen. Kalle Jonsson levererar lekstugorna färdigmonterade. Muminhuset blir dock så högt att det kan vara svårt att frakta, så därför är taket möjligt att ta av vid transport. Småhusen är omålade, ofta vill kunden själv bestämma färg, så det är mest praktiskt att göra så.


Flera idéer till modeller på lekstugorna har han fått av kunderna, och sedan har han vidareutvecklat dem. De mest populära började han med så sent som 2009.
- Den mest intressanta hos kunderna är alltid Muminhuset – till de får höra priset, säger Kalle Jonsson med ett leende. Den kostar 18 000 kronor, men så är det också mycket material och snickeriarbete med det gulliga huset. Då kan han erbjuda billigare stugor, till exempel en stuga i funkisstil eller mera traditionella lekstugor, där priset är jämförbart med byggvaruhusens, kring 5 500 kronor.
- Det skulle säkert gå att sälja mycket mer om vi förstärkte marknadsföringen. Men tiden ska ju räcka till också, konstaterar paret Jonsson.
Förutom lekstugor bygger Kalle också andra småhus på beställning, som friggebodar, förråd, cykelbodar och utedass!


Kalle har kontakt med LRFs projekt Grön Framtidsgård, som arbetar för att fler verksamheter inom de gröna näringarna ska starta. Med hjälp av projektets företagarcoach, Gunnar Forsgren, har ett nätverk för träförädlare i Västerbotten och Norrbotten startats, där medlemmarna träffas för att utbyta erfarenheter och idéer. Träffarna förläggs på träförädlarnas olika gårdarna, så att man får möjlighet att se hur andra jobbar. Många vittnar om att det finns en framtid inom träförädling, som ju ger betydligt bättre betalning för en skogsägare, än att bara leverera råvara till sågverken. Samtidigt finns det konkurrens.
- Det gäller att hitta sin nisch, och det har nog vi gjort med Muminhuset, säger Katarina och Kalle Jonsson." källa


Kontakta företaget via websidan samt telefon 070-3147529 (Kalle)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar