onsdag 9 november 2011

115. Kalvsjö gård

Djurproduktion och Grissafari


På företagets websida kan vi läsa "Om man följer riksväg 50 norrut från Motala så kommer man att efter 15 km åka förbi gården Kalvsjö. Här har, förutom människor, också 650 grisar, 200 nötdjur och naturligtvis några katter sitt hem.

Smågrisproduktion
Smågrisproduktionen är ekologisk och certifierad enligt KRAVs regler. Det innebär bland annat att grisarna har tillgång till att gå ut på rastgård året runt, på somrarna körs dessutom smågrisarna och deras mammor ut på bete. Grisarna äter enbart ekologiskt foder, som till stor del odlas på gården. Den korsning som föds upp på Kalvsjö kallas Pigham.


Grissafari
Kom och titta på hur grisarna har det ute på betet, åk traktor och vagn, lär er om hur ekologiska grisar har det och ställ de frågor ni funderar på. De veckor vi har riktigt små grisar får ni förstås även en guidning inne hos dem. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma, grissafarina pågår under juni-augusti. 

Nötdjur
På gården finns även nötdjur, nötdjur är det samlade begreppet för kor, tjurar, kalvar, stutar och kvigor. På Kalvsjö gård finns cirka 100 dikor som kalvar i oktober-december. Kalvarna får sedan gå ihop med sina mammor på stall under vintern tills våren kommer. Vår betyder betessläpp för kossorna och avvänjning för kalvarna som sedan säljs vidare till en annan gård där de får växa sig stora. Gården har förutom dikor och kalvar fyra tjurar av raserna Limousine, Siemmental och Charolais. Då de flesta dikorna är en korsning av Angus och Herreford blir kalvarna en blandras. Även nötdjursproduktionen är ekologisk och ingår i KRAV. " källa

Kontakta företaget på websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar