onsdag 23 november 2011

161. Alebäcks Stuteri

Uppfödning av travhästar i världsklass


På företagets websida kan vi läsa "Alebäcks Stuteri AB är ett familjeföretag som ägs av Erik, Johan, Inger och Peter Björnsson. Alebäck är beläget utmed riksväg 184, 2 km från Lidköping och 20 km från Skara. På Alebäck började familjen att bedriva uppfödning av travhästar i mindre skala redan 1956. 


Hingsthållning har bedrivits på Alebäck sedan 1980. Stuteriets första hingst var Noble Action som var uppstallad 1980-1982. Året därpå kom Able Mission till Alebäck. Han stannade i fem säsonger. Den hingst som hittills haft störst betydelse för placeringen av Alebäck på stuterikartan är - Ideal du Gazeau. Ideal du Gazeau verkade på stuteriet i hela åtta säsonger. En annan hingst av yppersta världsklass, som varit verksam på Alebäck, är Speedy Somolli. Detta var för övrigt Speedy Somollis sista verksamhets år. 
Idag är det välmeriterade hingstarna Banker Hall, Dream Vacation, Fast Photo, Rite on Line och Skogans Joker som är verksamma på stuteriet.


Växtodling


Alebäck var från början mest inriktad på att odla potatis, med åren har hästarna tagit en större plats och idag är växtodlingen inriktad på att producera hästfoder, både för eget bruk och till försäljning. Grovfodret som produceras säljs både i närområdet och på export till både Norge och Italien.
Havreodlingen har främst varit för egen konsumtion, men nu säljs även en betydande del av skörden till våra grovfoderkunder." källa


Kontakta företaget via websidan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar