tisdag 22 november 2011

159. Högsäters lantbruk

Har med små medel bytt produktionsinriktning


Högsäters lantbruk i Säffle drivs av Anders och Nils Erik Nilsson. De är utsedda till Årets nötköttsföretagare i Värmland med motiveringen att de på ett bra sätt visat hur man med relativt små medel kan byta produktionsinriktning.


"Gården omfattar 270 hektar åker och 300 hektar skog och köttproduktionen genererar 240 djur per år. Kalvarna köps in så lokalt som möjligt.
– Vi tycker det är bra att ha ett samarbete med gårdarna i närheten, djuren passar bra ihop och vi slipper problem med sjukdomar och smittor, säger Anders Nilsson.


Det är far och son som driver verksamheten och Karl-Axel Ström i regionstyrelsen för LRF Värmland tycker de har ett bra företag som förtjänar att lyftas fram.
– Anders och Nils-Erik är nyfikna på nya idéer och har visat hur man kan ställa om en mjölkproduktion till en rationell köttproduktion i befintliga byggnader. De deltar i nätverk och utbyten och vill hela tiden utveckla produktionen, säger han.


Nils-Erik Nilsson drev en egen gård med spannmål och skog fram till 2002, men då gavs möjligheten att utöka när mjölkgården bredvid blev till salu. Sonen Anders köpte den och lade om till köttdjursproduktion. Genom att göra det i befintliga stallar så hölls investeringsbehovet nere.
– Vi hade flera studiebesök då som var intresserade av att se hur vi hade gjort, berättar Anders.


Jämsides med köttproduktionen odlar de Krav-märkt spannmål för avsalu och det är en kombination som gör lönsamheten i företaget mer stabil. När det ena går sämre, så går det andra lite bättre. Har ni funderat över att gå över till Kravmärkt kött?
– Jo, det har vi väl gjort, men det är inte helt lätt eftersom det är svårare att få tag i kalv då. Så det får väl ligga på framtiden, säger Anders Nilsson.
Företaget är Värmlands bidrag till den nationella utmärkelsen som utses på Köttriksdagen i Borgholm 12–13 november." källa

Läs mer om företaget här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar